Gepubliceerd op 12 november, 2022

Wolken toevoegen aan lucht

Ik laat je in dit artikel zien hoe je de wolken van de ene foto kunt toevoegen aan de lucht van een andere foto in Adobe Photoshop!

Wil je liever de video met instructies bekijken? Klik dan hier of scrol verder naar het eind van deze pagina. Dit is een Engelstalige video.

Je kunt de foto’s die ik gebruikt heb hier downloaden:
Strand
Lucht


Stap 1: Nieuwe lucht toevoegen

Open de foto die je wil bewerken en de foto met de wolken die je wil gebruiken.

Open eerst de foto met de wolken die je wil gebruiken. Selecteer verplaatsen en sleep deze foto naar het bestand dat je wil bewerken. Plaats de foto over de andere foto heen.

Lucht toevoegen


Je hebt nu een nieuwe laag met de lucht. Ik noem deze laag daarom ‘lucht’.

De foto met de nieuwe lucht bedekt nu je originele foto, waardoor je niet meer kunt zien waar de lucht van deze foto eindigt. Om dat op te lossen, maak je de laag met de lucht even onzichtbaar. Gebruik nu een hulplijn om aan te geven waar de lucht van je originele foto stopt. Maak vervolgens de laag met de lucht weer zichtbaar.

Selecteer nu de laag met de lucht en druk op CTRL+T om vrije transformatie te activeren. Je kunt het formaat en de positie van je nieuwe lucht nu aanpassen. De foto die ik gebruik, heeft ook land op de voorgrond. Als dat het geval is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze voorgrond de lucht van je originele foto niet bedekt. Kijk dus goed naar de hulplijn en zorg dat eventuele elementen op de voorgrond onder deze hulplijn blijven.

Formaat en positie lucht wijzigen


Stap 2: Wolken toevoegen

Je kunt de nieuwe lucht nu mengen met de originele lucht, zodat je enkel de wolken van deze foto overneemt.

Om dat te doen, verander je de overvloeimodus van de lucht laag naar ‘bleken‘. Voeg daarna een zwart-wit aanpassingslaag toe.

zwart-wit aanpassingslaag


Voeg een uitknipmasker toe aan deze aanpassingslaag. Deze laag beïnvloedt nu enkel de laag eronder (de lucht), je kunt dit zien aan het pijltje naast de laag.

Pas vervolgens de cyaan tinten en blauwe tinten aan om de nieuwe lucht te mengen met je originele lucht.

Lucht mengen


Zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien, bedekt de foto van de lucht ook een deel van de originele voorgrond (de zee).

Om dat op te lossen, selecteer je de achtergrondlaag. Navigeer vervolgens naar ‘Selecteren > Lucht‘. Photoshop zal nu de lucht van je originele foto selecteren.

Selecteer vervolgens de laag met de lucht en voeg een masker toe. Je zult zien dat de nieuwe lucht nu enkel het gebied met de lucht bedekt en niet langer zichtbaar is op de voorgrond.

masker toevoegen


Stap 3: Overgang tussen lucht en voorgrond aanpassen

Vind je de overgang tussen de lucht en je voorgrond nu iets te hard of niet helemaal realistisch? Dan kun je deze overgang wat geleidelijker maken.

Om dat te doen, selecteer je het masker van de laag met de lucht. Selecteer vervolgens het penseel, ik gebruik hiervoor een zacht rond penseel. Maak de voorgrondkleur zwart en de dekking 20%.

Borstel nu over het gebied waar je lucht en de voorgrond bij elkaar komen. Door dit te doen, laat je iets meer van de originele lucht door. Hierdoor is de overgang van de lucht naar de voorgrond minder abrupt.

Overgang wolken voorgrond


Wil je de wolken aanpassen? Selecteer dan de zwart-wit laag en pas de cyaan tinten en blauwe tinten aan.

En dat is hoe je de wolken van de ene foto toevoegt aan de lucht van een andere foto in Adobe Photoshop!

Wolken toevoegen


Om wolken aan je lucht toe te voegen, kun je ook gebruik maken van wolk penselen. Deze wolk penselen kun je zelf maken! Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan dit artikel.

Wil je meer leren over bewerken in Adobe Photoshop? Bekijk dan ook mijn andere blogs of neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Volg me op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs! Onderstaand vind je de (Engelstalige) video met instructies.


🢐 Terug naar homePhotoshop
De basis
Fotobewerking
Creatief bewerken
Camera Raw
Neural Filters
Tekst effecten

Lightroom
De basis
Fotobewerking

Deel dit artikel
Wolken toevoegen aan lucht in Photoshop

Berichtnavigatie