Gepubliceerd op 30 juli, 2022

Tekst portret met omlijning

In dit artikel laat ik je zien hoe je een foto in een tekst plaatst, om zo een verticaal tekst portret met een omlijning te maken in Adobe Photoshop.

Wil je liever de video met instructies bekijken? Klik dan hier of scrol naar het eind van deze pagina (dit is een Engelstalige video).

Klik hier om de foto te downloaden die ik gebruik.


Stap 1: Onderwerp selecteren en uitknippen

Open het bestand dat je wil gebruiken. Selecteer de tool snelle selectie om je onderwerp te selecteren.

onderwerp selecteren


Wanneer je je onderwerp geselecteerd hebt, druk je op CTRL+J om het geselecteerde gebied te dupliceren. Je hebt nu een nieuwe laag met enkel je onderwerp en een transparante achtergrond. Ik noem deze laag ‘onderwerp’.

lagen


Stap 2: Achtergrond toevoegen

Voeg een volle kleur laag toe. Kies een kleur voor je achtergrond. Ik maak mijn achtergrond wit.

achtergrond toevoegen


Sleep de kleurenvulling laag onder de laag met je onderwerp. De achtergrond staat nu achter je onderwerp.

lagen


Stap 3: Tekst toevoegen

Selecteer de tool verticale tekst en kies een lettertype uit. Dit effect ziet er het best uit als je een dik lettertype gebruikt. Typ vervolgens je tekst. Het maakt niet uit welke kleur je gebruikt voor je tekst, want we plaatsen de foto straks in deze tekst (en de kleur zal dan niet meer zichtbaar zijn).

Druk vervolgens op CTRL+A om de gehele tekst te selecteren. Pas de tekstspatiëring aan tot je letters elkaar bijna raken.

Tip: Klik op het getal naast het icoon van de tekstspatiëring en gebruik je pijltjestoets omhoog of omlaag om de tekstspatiëring aan te passen.

tool verticale tekst


Plaats je tekstlaag boven de laag met je onderwerp. Selecteer de tekstlaag en selecteer verplaatsen. Druk op CTRL+T om vrije transformatie te activeren. Je kunt nu het formaat van je tekst wijzigen en de juiste positie voor je tekst kiezen. Plaats de tekst gedeeltelijk over je onderwerp heen.

Je kunt het formaat en de positie van je tekst later nog wijzigen, dus dit hoeft niet meteen correct te zijn.

tekst verplaatsen


Stap 4: Tekst portret met omlijning

Selecteer je achtergrondlaag en druk op CTRL+J om deze laag te dupliceren. Sleep het kopie boven je tekstlaag.

Selecteer het kopie en navigeer naar ‘Laag > Uitknipmasker maken‘ of druk op ALT+CTRL+G. Je hebt de foto nu in de tekst geplaatst.

foto in tekst plaatsen


Selecteer je tekstlaag. Klik op het fx icoon (je vindt dit icoon onder je lagen) en selecteer lijn.

Je kunt de instellingen die ik gebruikt heb terugvinden in onderstaande afbeelding. Wijzig de grootte om de dikte van je omlijning aan te passen, je kunt zelf bepalen hoe dik je de lijn maakt. De kleur van je omlijning moet hetzelfde zijn als je achtergrond (in mijn geval dus wit).

omlijning


Stap 5: Tekst portret afwerken

Je kunt op bovenstaande afbeelding zien dat een deel van het onderwerp nog zichtbaar is aan de linkerkant van de tekst. Ik wil dit deel van het onderwerp verwijderen. Om dat te doen, wil ik het onderwerp in tweeën splitsen door middel van de tekst. Hiervoor moeten alle letters van de tekst elkaar aanraken, er mag geen ruimte meer tussen de letters zijn.

Zoals je kunt zien, is er nog wel ruimte over tussen mijn letters na het toevoegen van de omlijning. Om dat op te lossen, selecteer je opnieuw de tool verticale tekst. Selecteer je tekst en druk op CTRL+A om de gehele tekst te selecteren. Wijzig nu opnieuw de tekstspatiëring tot alle letters elkaar raken (zie stap 3).

Wanneer je dit gedaan hebt, selecteer je de tekstlaag en verplaatsen. Druk op CTRL+T, je kunt nu het formaat en de positie van de tekst weer wijzigen.

tekst aanpassen


Selecteer nu de laag met je onderwerp en voeg een masker toe. Selecteer het penseel (dekking 100%) en maak de voorgrondkleur zwart.

Borstel, met het masker geselecteerd, over de gebieden die je wil verwijderen. Ik verwijder de delen van het onderwerp die aan de linkerkant van mijn tekst uitsteken.

Heb je per ongeluk een deel van je onderwerp gewist dat niet gewist moest worden? Maak de voorgrondkleur dan wit en borstel er opnieuw overheen. Het gebied zal nu weer zichtbaar worden.

maskeren


En dat is hoe je een verticaal tekst portret met een omlijning maakt in Adobe Photoshop. Onderstaand zie je het resultaat.

verticaal tekst portretMeer leren

Wil je meer leren over bewerken in Adobe Photoshop? Bekijk dan mijn andere blogs of neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Volg me ook op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs! Onderstaand vind je de (Engelstalige) tutorial.


🢐 Terug naar homePhotoshop
De basis
Fotobewerking
Creatief bewerken
Camera Raw
Neural Filters
Tekst effecten

Lightroom
De basis
Fotobewerking

Deel dit artikel
Verticaal tekst portret met omlijning in Photoshop

Berichtnavigatie