Gepubliceerd op 28 juli, 2022

Tekst achter onderwerp met omlijning

Ik laat je in dit artikel zien hoe je een tekst achter een onderwerp plaatst met over je onderwerp heen een transparante tekst met enkel een omlijning in Adobe Photoshop.

Wil je liever de video met instructies bekijken? Klik dan hier of scrol naar het eind van deze pagina (dit is een Engelstalige video).

Klik hier als je de foto wil downloaden die ik heb gebruikt.


Stap 1: Onderwerp selecteren

Open de foto die je wil bewerken. Gebruik de tool snelle selectie om je onderwerp te selecteren.

onderwerp selecteren


Wanneer je het onderwerp geselecteerd hebt, druk je op CTRL+J om het geselecteerde gebied te dupliceren. Je hebt nu een nieuwe laag met enkel je onderwerp en een transparante achtergrond. Ik noem deze laag ‘onderwerp’.

lagen


Stap 2: Creëer tekst

Selecteer nu de tool horizontale tekst. Kies een lettertype en een kleur voor je tekst uit. Typ je tekst.

Wanneer je dit gedaan hebt, selecteer je verplaatsen. Druk op CTRL+T om vrije transformatie te activeren. Je kunt nu het formaat van je tekst wijzigen en de juiste positie kiezen. Je kunt het formaat en de positie later ook nog wijzigen, dus dit hoeft niet direct goed te zijn.

tekst


Stap 3: Tekst achter onderwerp met omlijning

Plaats de laag met je tekst onder de laag met je onderwerp. Klik, met de tekstlaag geselecteerd, op het fx icoon en selecteer lijn.

lijn


Je kunt de instellingen die ik gebruikt heb zien in onderstaande afbeelding. Kopieer al deze instellingen, behalve de kleur. De lijn moet dezelfde kleur hebben als je tekst (in mijn geval dus wit).

omlijning


Klik op OK. Druk vervolgens met je tekstlaag geselecteerd op CTRL+J om deze laag te dupliceren. Je hebt nu twee tekstlagen, beide met een omlijning. Plaats de gekopieerde tekstlaag boven de laag met je onderwerp.

Verlaag de vulling van de bovenste tekstlaag naar 0%. Je zult de omlijning rond de tekst nu zien over je onderwerp.

vulling tekstlaag


De omlijning is nu nog erg dun. Wil je deze dikker maken? Dubbelklik dan op de laag ‘lijn’ die hoort bij je bovenste tekstlaag. Je kunt nu de grootte wijzigen om de lijn rond te tekst dikker te maken.

lijn dikte


Stap 4: Formaat en positie wijzigen

Wil je positie van de tekst wijzigen? Selecteer dan allebei de tekstlagen en selecteer verplaatsen. Je kunt nu de positie van je tekst wijzigen, zonder dat dit effect heeft op het transparante effect van je onderwerp.

Wil je het formaat wijzigen? Druk dan (met beide tekstlagen en verplaatsen geselecteerd) op CTRL+T om vrije transformatie te activeren. Je kunt nu het formaat van je tekst wijzigen. Ook dit heeft geen effect op het transparante effect van de tekst.

En dat is hoe je een tekst achter een onderwerp plaatst met een omlijning over het onderwerp heen in Adobe Photoshop. Je ziet het resultaat hieronder!

tekst achter onderwerp met omlijning


Meer leren over bewerken in Adobe Photoshop? Bekijk dan mijn andere blogs of neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Volg me ook op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs! Onderstaand vind je de (Engelstalige) tutorial.


🢐 Terug naar homePhotoshop
De basis
Fotobewerking
Creatief bewerken
Camera Raw
Neural Filters
Tekst effecten

Lightroom
De basis
Fotobewerking

Deel dit artikel
Tekst achter onderwerp met omlijning in Photoshop

Berichtnavigatie