Gepubliceerd op 8 december, 2022

Tekst achter object met schaduw

Ik laat je in dit artikel zien hoe je een tekst achter een onderwerp of object plaatst met een schaduw in Adobe Photoshop.

Wil je liever de video met instructies bekijken? Klik dan hier of scrol door naar het eind van deze pagina (dit is een Engelstalige video).

Klik hier om de foto die ik gebruik te downloaden.


Stap 1: Onderwerp selecteren

Open de foto die je wil bewerken. Selecteer vervolgens het object of onderwerp dat je voor de tekst wil plaatsen. Ik gebruik hiervoor de tool snelle selectie, maar je kunt ook een andere methode gebruiken. Om je onderwerp snel te selecteren, klik je op ‘onderwerp selecteren‘.

Wil je de selectie verfijnen? Klik dan op ‘selecteren en maskeren‘. Gebruik het penseel randen verfijnen en borstel over de delen van het onderwerp die niet correct geselecteerd zijn.

Onderwerp selecteren


Wanneer je het onderwerp geselecteerd hebt, druk je op CTRL+J om het geselecteerde gebied te dupliceren. Je hebt nu een nieuwe laag met enkel het onderwerp en een transparante achtergrond. Ik noem deze laag ‘onderwerp’.

Lagen


Stap 2: Tekst achter object

Selecteer de tool horizontale tekst. Kies een lettertype en een kleur voor de tekst (alles behalve zwart, dan zie je de schaduw niet). Typ je tekst.

Om de positie en het formaat van de tekst te wijzigen, klik je eerst op het ✓ icoon. Druk daarna op CTRL+T om vrije transformatie te activeren. Je kunt het formaat van de tekst nu aanpassen en deze verplaatsen.

Tekst toevoegen


De tekst staat nu nog voor je onderwerp. Om de tekst erachter te plaatsen, sleep je de tekstlaag onder de laag met je onderwerp.

Volgorde lagen


Stap 3: Schaduw toevoegen

Nu je de tekst achter het gewenste object geplaatst hebt, kun je de schaduw toevoegen.

Om dat te doen, selecteer je de laag met je onderwerp. Klik op het fx icoon onder je lagen en kies voor ‘slagschaduw‘. Op de afbeelding hieronder zie je het scherm dat vervolgens opent.

Maak de schaduw zwart en verlaag de dekking naar 25-30%. Pas vervolgens de hoek aan om de positie van de schaduw te bepalen. Kijk goed naar de lichtbron in je foto om de juiste hoek te bepalen.

Pas de afstand, spreiden en grootte aan. De instellingen die je moet gebruiken, zijn afhankelijk van je foto en het formaat van je bestand. Probeer dus wat verschillende instellingen uit om een schaduw effect te creëren.

Slagschaduw


Klik op OK. De schaduw is nu zowel op de tekst als op de achtergrond zichtbaar. Ik wil dat de schaduw alleen op de tekst te zien is. Om dat te doen, selecteer je de laag met je onderwerp. Navigeer vervolgens naar ‘Laag > Uitknipmasker maken‘ (of druk op ALT+CTRL+G).

Door het creëren van dit uitknipmasker is de schaduw alleen nog maar op de tekst te zien en niet langer op de achtergrond.

Uitknipmasker


Wil je de schaduw aanpassen? Dubbelklik dan op de ‘slagschaduw’ laag om de instellingen te wijzigen.

Om de positie van je tekst te wijzigen, selecteer je de tekstlaag en verplaatsen. Je kunt de tekst achter je onderwerp nu verplaatsen. Om het formaat van de tekst aan te passen, druk je op CTRL+T.

En dat is hoe je een tekst achter een object plaatst met een schaduw in Adobe Photoshop!

Tekst achter object


Leer meer over Photoshop

Wil je meer leren over bewerken in Adobe Photoshop? Bekijk dan ook mijn andere blogs of neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Volg me op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs! Onderstaand vind je de video met de (Engelstalige) instructies.


🢐 Terug naar homePhotoshop
De basis
Fotobewerking
Creatief bewerken
Camera Raw
Neural Filters
Tekst effecten

Lightroom
De basis
Fotobewerking

Deel dit artikel
Tekst achter object met schaduw in Photoshop

Berichtnavigatie