Gepubliceerd op 12 december, 2022

Foto in vorm plaatsen

Ik laat je in dit artikel zien hoe je gemakkelijk een foto in een vorm kunt plaatsen in Adobe Photoshop.

Liever de video met instructies bekijken? Klik dan hier of scrol verder naar het eind van deze pagina. Dit is een Engelstalige video.


Stap 1: Vorm maken

Creëer een nieuw bestand of open het bestand waaraan je de vorm wil toevoegen. Selecteer vervolgens een van de tools om een vorm mee te maken. Ik maak gebruik van de veelhoek.

Vorm kiezen


Selecteer ‘vorm‘. Maak je gebruik van de veelhoek? Dan kun je zelf kiezen hoeveel zijden je vorm heeft.

Maak vervolgens je vorm. Om je vorm symmetrisch te maken, houd je de SHIFT toets ingedrukt terwijl je de vorm maakt.

Wanneer je dit gedaan hebt, kies je een willekeurige kleur bij vul (zolang het maar anders is dan de achtergrondkleur, zodat je de vorm wel kunt zien). Kies voor ‘geen kleur’ bij lijn.

Vorm maken


Wil je de vorm verplaatsen? Selecteer dan de tool verplaatsen en kies de juiste positie voor je vorm. Om het formaat van je vorm te wijzigen, druk je op CTRL+T om vrije transformatie te activeren.


Stap 2: Foto in vorm plaatsen

Open de foto die je in de vorm wil plaatsen. Selecteer verplaatsen en sleep deze foto richting het bestand met je vorm. Plaats de foto vervolgens over de vorm heen.

Foto toevoegen met verplaatsen


Je hebt nu een nieuwe laag met deze foto. Deze laag (laag 1) moet direct boven de laag met je vorm staan.

Lagen


Selecteer de laag met de foto. Navigeer vervolgens naar ‘Laag > Uitknipmasker maken‘ of druk op ALT+CTRL+G.

Door het maken van dit uitknipmasker is de foto in de vorm geplaatst! Om de foto goed te laten passen in je vorm, selecteer je de laag met je foto en druk je op CTRL+T. Je kunt nu het formaat en de positie van de foto in de vorm aanpassen.

Foto in vorm aanpassen


Wil je het formaat of de positie van de gehele vorm aanpassen? Selecteer dan zowel de laag met de vorm als de laag met de foto. Druk vervolgens op CTRL+T om vrije transformatie te activeren. Je kunt nu de gehele vorm verplaatsen of het formaat wijzigen.

En dat is hoe je een foto in een vorm plaatst in Adobe Photoshop!

Foto in vorm


Wil je meer leren over bewerken in Adobe Photoshop? Bekijk dan ook mijn andere blogs of neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Volg me op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs! Onderstaand vind je de video met (Engelstalige) instructies.


🢐 Terug naar homePhotoshop
De basis
Fotobewerking
Creatief bewerken
Camera Raw
Neural Filters
Tekst effecten

Lightroom
De basis
Fotobewerking

Deel dit artikel
Foto in vorm plaatsen in Photoshop

Berichtnavigatie