Gepubliceerd op 14 december, 2022

Bevroren tekst met ijspegels

Ik laat je in dit artikel zien hoe je het effect van bevroren tekst met ijspegels creëert in Adobe Photoshop.

Wil je liever de video met instructies bekijken? Klik dan hier of scrol verder naar het eind van deze pagina (dit is een Engelstalige video).


Stap 1: Creëer bestand en tekst

Maak een nieuw bestand. Het maakt niet uit welk formaat dit bestand heeft. Wil je deze tekst aan een andere afbeelding of foto toevoegen? Open dan dat bestand.

Selecteer de tool horizontale tekst. Kies een lettertype uit en maak je tekst wit. Typ vervolgens je tekst.

Wanneer je dit gedaan hebt, klik je op het ✓ icoon.

Tekst typen


Druk op CTRL+T om vrije transformatie te activeren. Klik nu met je rechtermuisknop op je tekst en kies voor ‘90° roteren met de klok mee‘.

Tekst roteren


Je tekst is nu geroteerd. Je kunt de tekst eventueel nog wat groter maken als deze te klein is. Klik vervolgens weer op het ✓ icoon.

Formaat tekst wijzigen


Stap 2: Bevroren tekst met ijspegels

Klik met je rechtermuisknop op je tekstlaag en kies voor ‘tekst omzetten naar pixels‘. Zorg dat je tekstlaag geselecteerd is. Navigeer vervolgens naar ‘Filter > Stileren > Wind‘.

Methode: Wind
Richting: Vanaf rechts

Wind filter


Klik op OK. Het effect is nu nog erg subtiel. Om het effect opvallender te maken, navigeer je naar ‘Filter > Wind’ (de bovenste optie). De ijspegels zijn nu langer en het effect is beter zichtbaar.

Effect opvallender maken


Wil je het effect nog opvallender maken? Herhaal dit dan (Filter > Wind). Vind je dit toch niet mooi? Druk dan op CTRL+Z om de laatste handeling ongedaan te maken. Je gaat dan weer een stapje terug.

Wanneer je tevreden bent met het effect, druk je weer op CTRL+T. Klik met je rechtermuisknop op de tekst en kies deze keer voor ‘90° roteren tegen de klok in’. De tekst is nu weer terug geroteerd.

Je kunt nu het formaat en de positie van je tekst aanpassen. En dat is hoe je dit bevroren tekst effect creëert in Adobe Photoshop!

Bevroren tekst effect


Leer meer over Photoshop

Wil je meer leren over bewerken in Adobe Photoshop? Bekijk dan ook mijn andere blogs of neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Volg me op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs! Onderstaand vind je de video met (Engelstalige) instructies.


🢐 Terug naar homePhotoshop
De basis
Fotobewerking
Creatief bewerken
Camera Raw
Neural Filters
Tekst effecten

Lightroom
De basis
Fotobewerking

Deel dit artikel
Bevroren tekst met ijspegels in Photoshop

Berichtnavigatie