Gepubliceerd op 8 augustus, 2022

Vervaagde uitgerekte tekst maken

In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je een vervaagde uitgerekte tekst kunt creëren in Adobe Photoshop.

Wil je liever de video met instructies bekijken? Klik dan hier of scrol verder naar het eind van deze pagina (dit is een Engelstalige video).


Stap 1: Creëer bestand en tekst

Maak eerst een nieuw bestand. Het maakt niet uit welk formaat je bestand heeft. Kies daarbij ook meteen een achtergrondkleur uit.

Selecteer de tool horizontale tekst. Kies een lettertype en een kleur voor je tekst uit. Typ vervolgens je tekst.

Wanneer je dit gedaan hebt, selecteer je verplaatsen. Druk op CTRL+T om vrije transformatie te activeren. Je kunt nu het formaat van je tekst wijzigen en de juiste positie voor je tekst kiezen. Zorg ervoor dat er onder je tekst nog voldoende ruimte over is om deze uit te rekken.

tekst


Stap 2: Tekst selecteren

Klik met je rechtermuisknop op de tekstlaag en selecteer ‘tekst omzetten naar pixels‘.

Selecteer vervolgens het rechthoekig selectiekader en selecteer (met de tekstlaag geselecteerd) de onderste helft van je tekst.

tekst selecteren


Druk op CTRL+J om het geselecteerde gebied te dupliceren. Je hebt nu een nieuwe laag met enkel de onderste helft van je tekst (laag 1).

lagen


Stap 3: Uitgerekte tekst

Selecteer laag 1 (de laag met de halve tekst) en selecteer verplaatsen. Druk opnieuw op CTRL+T om vrije transformatie te activeren.

Houd CTRL ingedrukt en sleep het onderste punt van je selectie naar beneden om de tekst uit te rekken. Let erop dat je de tekst recht naar beneden sleept, het aantal graden moet dus op 0,0 blijven staan.

tekst uitrekken


Zorg dat laag 1 (de laag met de uitgerekte tekst) nog steeds geselecteerd is en navigeer naar ‘Filter > Vervagen > Bewegingsonscherpte‘.

Zet de hoek op 90 graden en de afstand op 2000 pixels. Je ziet dat de uitgerekte tekst van zojuist nu vervaagde lijnen zijn geworden.

bewegingsonscherpte


Klik op OK om de bewegingsonscherpte toe te passen. Voeg nu een masker toe aan laag 1.

Selecteer het penseel, maak de voorgrondkleur zwart en zet de dekking op 100%. Borstel nu, met het masker geselecteerd, over de lijnen boven je tekst om deze te verwijderen. Borstel je per ongeluk over een gedeelte dat niet verwijderd moest worden? Maak de voorgrondkleur dan wit en borstel er opnieuw overheen om de lijnen daar terug te brengen.

Tip: Gebruik de [ en ] toetsen om het formaat van je penseel aan te passen.

masker


En dat is hoe je een vervaagde uitgerekte tekst creëert in Adobe Photoshop. Onderstaand zie je het resultaat!

uitgerekte tekst


Wil je meer leren over Adobe Photoshop? Bekijk mijn andere blogs of neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Volg me ook op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs! Onderstaand vind je de video met (Engelstalige) instructies.


🢐 Terug naar homePhotoshop
De basis
Fotobewerking
Creatief bewerken
Camera Raw
Neural Filters
Tekst effecten

Lightroom
De basis
Fotobewerking

Deel dit artikel
Vervaagde uitgerekte tekst maken in Photoshop

Berichtnavigatie