Gepubliceerd op 2 april, 2022

Tekst blenden met achtergrond met textuur

Ik laat je zien hoe je een tekst kunt blenden met een achtergrond met textuur in Adobe Photoshop.

Wil je liever de video met instructies bekijken? Klik dan hier of scrol naar het eind van de pagina (deze video is Engelstalig). Klik hier om de foto te downloaden die ik gebruik.


Stap 1: Tekst creëren

Selecteer de tool horizontale tekst, kies een lettertype dat je mooi vindt en typ je tekst.

Selecteer verplaatsen en druk op CTRL+T om vrije transformatie te activeren. Maak je tekst groter of kleiner en kies de juiste positie.


Stap 2: Tekst blenden

Selecteer je tekst laag. Klik op het ‘fx‘ icoon en selecteer ‘opties voor overvloeien‘ (of dubbelklik op je tekst laag) om de laagstijlen te openen.


Onder ‘opties voor overvloeien‘ zie je ‘onderliggende laag‘ staan. Verplaats allebei de sliders naar het midden. Als je ‘voorvertoning’ selecteert, zie je meteen dat je tekst begint te blenden met de achtergrond.


Je kunt zien dat allebei deze sliders uit twee delen bestaan. Je kunt deze sliders opsplitsen om de tekst nog beter op te laten gaan in de achtergrond. Doe dit door ALT ingedrukt te houden en op de slider te klikken. Doe dit voor allebei de sliders en ga op zoek naar de instellingen die het best passen bij jouw afbeelding.


Klik op OK als je klaar bent met bewerken. Je kunt mijn resultaat zien in onderstaande afbeelding. Wil je toch nog iets aanpassen? Selecteer dan je tekst laag, klik opnieuw op het fx icoon en kies voor ‘opties voor overvloeien’ (of dubbelklik op je tekstlaag) om laagstijlen opnieuw te openen. Je kunt de instellingen voor de onderliggende laag dan wijzigen.

tekst blenden


En dat is hoe je een tekst kunt blenden met een achtergrond met textuur in Adobe Photoshop!

Meer leren over Adobe Photoshop? Bekijk dan mijn andere blogs of neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Volg me ook op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs! Onderstaand vind je de (Engelstalige) instructie video.


🢐 Terug naar homePhotoshop
De basis
Fotobewerking
Creatief bewerken
Camera Raw
Neural Filters
Tekst effecten

Lightroom
De basis
Fotobewerking

Deel dit artikel
Tekst blenden met achtergrond met textuur in Photoshop

Berichtnavigatie