Gepubliceerd op 3 februari, 2023

Tekst portret maken in Photoshop

Ik laat je in dit artikel zien hoe je een tekst portret maakt in Adobe Photoshop. Dat doe ik door de helft van het portret in de tekst te plaatsen.

Wil je liever de video met instructies bekijken? Scrol dan verder naar het eind van deze pagina of klik hier (dit is een Engelstalige video).

Je kunt de foto die ik voor deze uitleg gebruik hier downloaden.


Stap 1: Creëer tekst

Open het bestand met de portretfoto die je wil gebruiken. Voeg eerst een hulplijn toe om je portret in tweeën te verdelen. Zie je de linialen niet? Druk dan op CTRL+R.

Selecteer nu de tool horizontale tekst. Kies een lettertype uit en typ je tekst. Het maak niet uit welke kleur je tekst heeft.

Wanneer je klaar bent met het typen van je tekst, klik je op het ✓ icoon.

Creëer tekst


Druk vervolgens op CTRL+T om vrije transformatie te activeren. Je kunt de tekst nu verplaatsen en het formaat wijzigen. Plaats de tekst aan één kant van je portret.

Klik wanneer je klaar bent weer op het ✓ icoon (of druk op ENTER).

Formaat en positie van tekst wijzigen


Stap 2: Verdeel portret

Ontgrendel de achtergrond laag (klik op het slot icoontje). Zorg dat de laag met je portret geselecteerd is. Selecteer vervolgens het rechthoekig selectiekader en selecteer hiermee de helft van je portret. Selecteer de helft onder je tekst. Ik selecteer dus de rechterkant van het portret, omdat mijn tekst rechts staat.

Selecteer de helft van het portret


Druk nu op CTRL+X om het geselecteerde deel uit te knippen. Druk vervolgens op CTRL+V om te plakken. De helft van je portret staat nu in het midden van je bestand.

Selecteer verplaatsen. Je kunt de hulplijn nu verwijderen. Plaats het uitgeknipte deel van je portret weer terug op de juiste plaats.

Je portret ziet er nog steeds hetzelfde uit, maar je hebt nu wel 2 lagen met halve portretten.

Verdeeld portret


Stap 3: Tekst portret

Plaats de nieuwe uitgeknipte laag boven je tekst laag. Let goed op, dit moet de kant van het portret zijn waar ook de tekst staat. Mijn tekst staat aan de rechterkant, dus ik plaats de laag met de rechterkant van het portret bovenaan.

Lagen


Zorg dat de bovenste laag met het uitgeknipte portret geselecteerd is. Navigeer vervolgens naar ‘Laag > Uitknipmasker maken‘ (of druk op CTRL+ALT+G). Je hebt de foto nu in de tekst geplaatst!

Tekst portret


Stap 4: Achtergrond toevoegen

Zoals je kunt zien, is de achtergrond achter de tekst nu transparant. Om een achtergrond toe te voegen, maak je een volle kleur laag. Kies een kleur (ik maak de achtergrond wit) en klik op OK. Plaats de kleurenvulling laag vervolgens onder alle andere lagen.

Achtergrond toevoegen


Optioneel: Tekst portret bewerken

Wil je het formaat van de tekst aanpassen of de tekst verplaatsen? Selecteer dan de tekst laag en druk op CTRL+T om vrije transformatie te activeren. Je kunt de tekst nu verplaatsen en het formaat wijzigen.

Wil je de tekst zelf aanpassen? Selecteer dan de tool horizontale tekst en selecteer vervolgens je tekst. Je kunt nu de tekst zelf wijzigen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een ander lettertype kiezen. Je kunt ook de regelafstand en/of tekstspatiëring wijzigen om de afstand tussen de regels en letters aan te passen.

En dat is hoe je een tekst portret maakt in Adobe Photoshop!

Tekst portret


Wil je meer leren over bewerken in Adobe Photoshop? Bekijk dan ook mijn andere blogs of neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs en tutorials? Volg me dan ook op Facebook! Onderstaand vind je de video met (Engelstalige) instructies.


🢐 Terug naar homePhotoshop
De basis
Fotobewerking
Creatief bewerken
Camera Raw
Neural Filters
Tekst effecten

Lightroom
De basis
Fotobewerking

Deel dit artikel
Maak een (half) tekst portret in Photoshop

Berichtnavigatie