Gepubliceerd op 17 februari, 2023

Maak een spirograaf vanuit een cirkel

Ik laat je in dit artikel zien hoe je vanuit een cirkel een spirograaf met kleurverloop creëert in Adobe Photoshop!

Wil je liever de video met instructies bekijken? Scrol dan verder naar het eind van deze pagina of klik hier om de video te openen. Dit is een Engelstalige video.


Stap 1: Bestand maken en cirkel creëren

Maak een nieuw bestand. Mijn bestand heeft een formaat van 1080×1080 pixels (resolutie 150), maar je kunt ook een ander formaat gebruiken. Kies bij het maken van je bestand ook meteen een achtergrondkleur uit. Ik maak de achtergrond zwart.

Navigeer vervolgens naar ‘Weergave > Hulplijnen > Nieuwe lay-out van hulplijnen maken‘. Kies voor 2 kolommen en 2 rijen.

Hulplijnen


Selecteer nu de ovaal tool. Kies de volgende instellingen:

  • Kies voor ‘Vorm’
  • Vul: Geen kleur
  • Lijn: Wit (tenzij je achtergrond wit is, kies dan voor een andere kleur).
  • Breedte vormlijn: 2px. Als je bestand een ander formaat heeft dan dat van mij, moet je hier wellicht een andere hoeveelheid gebruiken. De lijn moet dun zijn, maar niet te dun.

Maak vervolgens je cirkel. Houd de SHIFT toets ingedrukt om de cirkel symmetrisch te maken.

Cirkel maken


Selecteer daarna verplaatsen en druk op CTRL+T om vrije transformatie te activeren. Plaats de cirkel in het midden en schuif deze omhoog tot de onderzijde van de cirkel de horizontale hulplijn raakt.

Je kunt vervolgens het bovenste punt in het midden gebruiken om het formaat van je cirkel aan te passen. Zorg wel dat de cirkel in het midden blijft staan en dat de onderzijde de hulplijn blijft raken.

Cirkel verplaatsen


Wanneer je dit gedaan hebt, klik je op het ✓ icoon (of druk op ENTER).


Stap 2: Spirograaf maken

Druk op CTRL+J om de laag met de cirkel te dupliceren. Druk vervolgens opnieuw op CTRL+T.

Selecteer ‘Referentiepunt in-/uitschakelen‘ en plaats het referentiepunt in het midden (waar de hulplijnen elkaar kruisen).

Roteer de cirkel met 10°. Klik daarna op het ✓ icoon om de wijzigingen toe te passen.

Cirkel roteren


Als je op CTRL+ALT+SHIFT+T drukt, wordt de laatste actie (het roteren van de cirkel) herhaald in een nieuwe laag. Wanneer je hierop drukt, zullen er dus meer cirkels verschijnen.

Druk op CTRL+ALT+SHIFT+T totdat je spirograaf helemaal rond is. Je hebt nu een hoop nieuwe lagen.

Spirograaf maken


Je kunt de hulplijnen nu verwijderen (‘Weergave > Hulplijnen > Hulplijnen wissen’ of druk op CTRL+;).

Selecteer alle lagen met een vorm (de ovaal lagen). Klik vervolgens met je rechtermuisknop op een geselecteerd laag en kies voor ‘Lagen omzetten in pixels‘.

Klik dan nogmaals op een geselecteerde laag en kies deze keer voor ‘Lagen samenvoegen‘. Je hebt nu één laag met de spirograaf (in mijn geval heet deze laag ‘Ovaal 1 kopiëren 35’).

Lagen samenvoegen


Stap 3: Kleurverloop toevoegen

Selecteer de laag met de spirograaf. Klik vervolgens op het fx icoon onder je lagen en kies voor ‘verloopbedekking‘.

Klik op het verloop om de kleuren te wijzigen. Je kunt een voorinstelling gebruiken, maar je kunt ook zelf een verloop creëren. Ik heb dit verloop zelf gecreëerd.

Je kunt de instellingen die ik gebruikt heb terugvinden in onderstaande afbeelding. Voor deze spirograaf gaat mijn voorkeur uit naar de stijl radiaal of ruit. Maar je kunt natuurlijk zelf kiezen welke instellingen je gebruikt!

Verloopbedekking


Wanneer je klaar bent, klik je op OK. Om de instellingen op een later moment te wijzigen, dubbelklik je op de ‘verloopbedekking’ laag. Bovenstaand scherm opent dan opnieuw.

En dat is hoe je met een cirkel een spirograaf met kleurverloop maakt in Adobe Photoshop!

Spirograaf met verloop


Naast deze methode, kun je ook nog een andere methode gebruiken om een spirograaf te creëren. Je leest hier meer over in dit artikel dat ik daarover schreef.


Leer meer over Photoshop

Wil je meer leren over bewerken in Adobe Photoshop? Bekijk dan ook mijn andere blogs of neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Volg me ook op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs en tutorials! Onderstaand vind je de video met (Engelstalige) instructies.


⇠ Terug naar homePhotoshop
De basis
Fotobewerking
Creatief bewerken
Camera Raw
Neural Filters
Tekst effecten

Lightroom
De basis
Fotobewerking

Deel dit artikel
Spirograaf met verloop maken in Photoshop

Berichtnavigatie