Gepubliceerd op 9 mei, 2022

Afbeelding omzetten naar contouren (omlijning)

Ik laat je zien hoe je een afbeelding om kunt zetten naar contouren (de omlijning) in Adobe Photoshop. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken om van een gekleurde illustratie een kleurplaat te maken.

Je kunt deze methode alleen gebruiken als de illustratie een zwarte omlijning heeft. Klik hier om de illustratie te downloaden die ik gebruik.

Liever de video met instructies bekijken? Klik dan hier of scrol naar het eind van deze pagina (deze video is in het Engels).


Stap 1: Grijswaarden

Open de afbeelding die je wil bewerken. Navigeer vervolgens naar ‘Afbeelding > Modus > Grijswaarden‘. Je ziet de melding in onderstaande afbeelding in beeld, kies voor ‘negeren‘.


Je hebt nu een zwart-wit afbeelding, alle kleuren zijn uit de afbeelding verwijderd. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien, is de afbeelding is echter nog erg grijs. In de volgende stap verwijderen we deze grijstinten om alleen de contouren over te houden.


Stap 2: Contouren (omlijning)

Druk op CTRL+J om de achtergrondlaag te dupliceren. Verander de overvloeimodus naar ‘kleur tegenhouden‘.

Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien, zorgt het wijzigen van de overvloeimodus ervoor dat de afbeelding nu al een stuk minder grijs is.


Stap 3: Niveaus

Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien, zijn de grijze tinten nog niet volledig verwijderd. We willen echter alleen de omlijning van de illustratie overhouden. Om dit te doen, voeg je een niveaus aanpassingslaag toe.


Om de grijze tinten te verwijderen, sleep je het rechter punt naar links tot al het grijs weg is.

Wil je de contouren nog zwarter maken? Sleep dan het linker punt wat naar rechts.


En dat is hoe je een illustratie omzet naar contouren in Adobe Photoshop! Onderstaand zie je het resultaat.

contouren

Er zijn nog meer manieren om een afbeelding om te zetten in contouren:

Wil je meer leren over bewerken in Adobe Photoshop? Bekijk dan mijn andere blogs of neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Volg me ook op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs en tutorials! Onderstaand vind je de (Engelstalige) instructie video.🢐 Terug naar homePhotoshop
De basis
Fotobewerking
Creatief bewerken
Camera Raw
Neural Filters
Tekst effecten

Lightroom
De basis
Fotobewerking

Deel dit artikel
Afbeelding omzetten naar contouren in Photoshop

Berichtnavigatie