Gepubliceerd op 7 mei, 2022

Zwart-wit foto met één kleur creëren

Ik laat je zien hoe je een zwart-wit foto maakt met 1 kleur die eruit springt in Adobe Lightroom.

Je kunt dit effect ook creëren met de Camera Raw-filter in Adobe Photoshop (navigeer naar Filter > Camera Raw-filter). Volg vervolgens onderstaande stappen.

Wil je liever de video met instructies bekijken? Klik dan hier of scrol naar het eind van deze pagina (deze video is Engelstalig).

Klik hier om de foto te downloaden die ik gebruik.


Stap 1: Verzadiging verlagen

Ga naar het HSL paneel en selecteer ‘verzadiging‘. Verlaag de verzadiging van alle kleuren naar -100, behalve van de kleur die je wil behouden (in dit geval rood).


Stap 2: Maskeren

Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien, is de rode kleur nog zichtbaar in het gezicht. Ik wil de kleur echter alleen behouden in de lippen en de lippenstift. Om de kleur uit het gezicht te verwijderen, kies je voor maskeren. Kies vervolgens voor het penseel (of druk op K om het penseel te selecteren).


Verlaag de verzadiging naar -100 en borstel over alle delen die nu nog kleur bevatten, maar die je zwart-wit wil maken. Borstel je per ongeluk over een gebied heen dat niet zwart-wit had moeten worden? Houd dan ALT ingedrukt (er verschijnt dan een – icoon i.p.v. een + icoon in je penseel) en borstel er opnieuw overheen. De kleur komt nu weer terug.

Tip: Gebruik de [ en ] toetsen om het formaat van je penseel te wijzigen.


Stap 3: Kleur versterken

Zoals je kunt zien in bovenstaande afbeelding, springt de rode kleur er nog niet echt uit. Je kunt de kleur versterken om ervoor de zorgen dat deze echt opvalt naast de grijze tinten.

Wanneer je ervoor kiest om de verzadiging van deze kleur te verhogen in het HSL paneel, komen de ‘vlekken’ die je zojuist verwijderd hebt echter weer terug (zie onderstaande afbeelding).


Dit wil je natuurlijk niet, dus breng deze instelling terug naar 0. In plaats daarvan kun je beter naar het standaard paneel gaan. Verhoog daar de levendigheid en/of de verzadiging.


En dat is hoe je een zwart-wit foto maakt met één kleur die eruit springt in Adobe Lightroom! Onderstaand zie je het resultaat!


Wil je meer leren over Adobe Lightroom? Bekijk dan mijn andere blogs of neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Volg me ook op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs! Onderstaand vind je de video met (Engelstalige) instructies.


🢐 Terug naar home



Photoshop
De basis
Fotobewerking
Creatief bewerken
Camera Raw
Neural Filters
Tekst effecten

Lightroom
De basis
Fotobewerking

Deel dit artikel
Zwart-wit foto met één kleur in Lightroom

Berichtnavigatie