Gepubliceerd op 22 mei, 2022

Ik laat je een simpel maar effectief trucje zien om bepaalde instellingen te resetten in Adobe Lightroom. Wellicht gebruik je deze truc al, maar als je dit nog niet doet kan dit handigheidje je tijd besparen tijdens het bewerken!

Wanneer je bijvoorbeeld werkt met voorinstellingen (presets) of als je een partij foto’s bewerkt, pas je dezelfde instellingen toe op meerdere foto’s. Misschien wil je een aantal van deze instellingen dan resetten, zonder dat je alle instellingen reset en opnieuw moet beginnen.

Liever de video met instructies bekijken? Klik dan hier of scrol naar het eind van deze pagina (deze video is in het Engels).


Instellingen resetten

De snelste manier om één instelling te resetten, is door dubbel te klikken op het woord voor de schuifregelaar. Klik je bijvoorbeeld twee keer op het woord hooglichten, dan gaat die instelling terug naar 0.


Wil je een groep met instellingen resetten? Dubbelklik dan op het woord boven deze groep. Klik je bijvoorbeeld twee keer op WB of presentie, dan gaan alle instellingen die daaronder vallen terug naar 0.


Je kunt dit trucje ook gebruiken bij het maskeren. Het maakt niet uit welke tool je gebruikt, als je dubbelklikt op ‘effect’ gaan alle instellingen terug naar 0. Je kunt er ook voor kiezen om een enkele schuifregelaar te resetten met bovenstaande methode (dubbelklikken op het woord ervoor).


Weet je niet zeker of je bepaalde instellingen wil resetten? Klik dan op het icoon in de linkerbovenhoek van het paneel. Hiermee maak je deze instellingen onzichtbaar. Klik je nogmaals op dit icoon, dan zijn de instellingen weer zichtbaar. Op deze manier kun je goed zien wat het effect van deze instellingen is op je foto.

In onderstaande afbeelding kun je zien dat alle instellingen onder het HSL paneel nu onzichtbaar zijn. Dit geldt voor de kleurtoon, verzadiging en luminantie (je kunt dit niet los van elkaar onzichtbaar maken).


Wil je deze instellingen resetten? Dubbelklik dan weer op het woord boven de groep (verzadiging, in dit geval).

instellingen resetten


En dat is hoe je gemakkelijk bepaalde instellingen kunt resetten in Adobe Lightroom!


Meer leren over Lightroom

Op zoek naar meer handige trucjes voor tijdens het bewerken? Bekijk dan ook deze blogs:

Wil je meer leren over Adobe Lightroom? Bekijk dan mijn andere blogs of neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Volg me ook op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs en tutorials! Onderstaand vind je de (Engelstalige) instructie video.


🢐 Terug naar homePhotoshop
De basis
Fotobewerking
Creatief bewerken
Camera Raw
Neural Filters
Tekst effecten

Lightroom
De basis
Fotobewerking

Deel dit artikel
Iedere Lightroom gebruiker moet dit trucje kennen!

Berichtnavigatie