Gepubliceerd op 25 oktober, 2022

Snel objecten maskeren (Camera Raw)

Ik laat je een nieuwe methode zien om snel en gemakkelijk objecten te selecteren en maskeren in Camera Raw (versie 15.0). Hiervoor maak ik gebruik van Adobe Photoshop.

Wil je liever de video met instructies bekijken? Klik dan hier of scrol verder naar het eind van deze pagina (deze video is Engelstalig).

Klik hier om de foto die ik gebruik te downloaden.


Stap 1: Camera Raw-filter

Open de foto die je wil bewerken. Druk vervolgens op CTRL+J om de achtergrondlaag te dupliceren. Klik dan met je rechtermuisknop op deze nieuwe laag en selecteer ‘omzetten in slim object‘.

Wanneer je je laag in een slim object omzet, kun je de Camera Raw instellingen op ieder gewenst moment wijzigen. Ik zal hier later nog op terugkomen.

Navigeer vervolgens naar ‘Filter > Camera Raw-filter‘ om Camera Raw te openen.


Stap 2: Objecten maskeren

Wanneer je Camera Raw geopend hebt, kies je voor maskeren. Selecteer vervolgens objecten.

maskeren


Er zijn nu twee manieren om je objecten te selecteren: penseelselectie en rechthoekselectie.

objecten maskeren


Penseelselectie

Ik maak eerst gebruik van penseelselectie. Borstel met je penseel over het object dat je wil selecteren (dit hoeft geen precieze selectie te zijn, een ruwe selectie is voldoende).

penseelselectie


Camera Raw zal de selectie nu verfijnen en het object maskeren. Wanneer je op ‘overlay tonen‘ klikt, kun je zien welk deel van je foto gemaskeerd is.

Je kunt ook meerdere objecten selecteren. Borstel gewoon over een ander object heen nadat je het eerste object gemaskeerd hebt. Dit object wordt dan toegevoegd aan je masker. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien, zijn er nu twee bloemen gemaskeerd (dit zie je aan de rode overlay).

overlay tonen


Wanneer je masker klaar is, kun je het gemaskeerde gebied gaan bewerken. Ik pas de kleurtoon aan om de bloemen een andere kleur te geven, zodat je duidelijk kunt zien dat dit gedeelte bewerkt is.


Rechthoekselectie

Om een nieuw masker te creëren, selecteer je ‘nieuw masker maken‘. Om opnieuw objecten te maskeren, kies je voor ‘objecten selecteren‘.

Ik maak nu gebruik van de rechthoekselectie om een object te selecteren en maskeren. Maak een selectie rond het object, Camera Raw zal de selectie wederom verfijnen en het object maskeren.


Ook nu kun je meerdere objecten maskeren. Maak gewoon een nieuwe selectie rondom een ander object om dit object toe te voegen aan je masker.

Wanneer je dit gedaan hebt, kun je het gemaskeerde gebied weer gaan bewerken.


Stap 3: Masker aanpassen

Je kunt je maskers ook nog aanpassen. Selecteer het masker dat je aan wil passen. Kies vervolgens voor ‘toevoegen‘ om een extra gedeelte te maskeren, of voor ‘aftrekken‘ om iets uit je masker te verwijderen. Je kunt verschillende tools gebruiken om dit te doen.

toevoegen of aftrekken


Wanneer je klaar bent met bewerken, klik je op OK. De wijzigingen zijn nu toegepast op laag 1, de laag die je omgezet hebt in een slim object. Omdat je dit gedaan hebt, kun je de Camera Raw instellingen nog wijzigen. Dubbelklik op de Camera Raw-filter laag, Camera Raw opent nu opnieuw en je kunt de maskers en/of de instellingen aanpassen.

En dat is hoe je gemakkelijk objecten maskeert in Adobe Camera Raw. Camera Raw heeft ook een nieuwe methode om mensen te selecteren en maskeren. Klik hier om het artikel te lezen dat ik daarover schreef.

Wil je meer leren over bewerken in Adobe Photoshop? Bekijk mijn andere blogs of neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Volg me ook op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs! Onderstaand vind je de (Engelstalige) video met instructies.


🢐 Terug naar homePhotoshop
De basis
Fotobewerking
Creatief bewerken
Camera Raw
Neural Filters
Tekst effecten

Lightroom
De basis
Fotobewerking

Deel dit artikel
Snel objecten maskeren in Camera Raw

Berichtnavigatie