Gepubliceerd op 5 maart, 2022

Witbalans corrigeren

Ik laat je een simpele en snelle manier zien om in Adobe Photoshop automatisch de kleuren van je foto te corrigeren!

Wil je liever de instructievideo bekijken? Klik dan hier of scrol naar het eind van deze pagina. Dit is een Engelstalige tutorial.

Klik hier om de foto die ik gebruik te downloaden.

Kleurcorrectie

Open de foto die je wil bewerken. Voeg vervolgens een ‘curven‘ aanpassingslaag toe. Wanneer je dat gedaan hebt, zie je ‘automatisch‘ staan boven de curve. Klik hierop.


De curve is nu een klein beetje veranderd, maar waarschijnlijk zie je nog niet veel verschil. Klik vervolgens op het icoon met de streepjes boven de curve en selecteer ‘Automatische opties‘.


Er opent een nieuw scherm met opties voor automatische kleurcorrectie. Je kunt nu kiezen uit 4 algoritmen. Probeer al deze algoritmen uit en kijk bij iedere optie ook of het aanvinken van de optie ‘neutrale middentonen magnetisch’ een verschil maakt. Kies het algoritme dat het best past bij jouw foto.


De opties ‘contrast per kanaal benadrukken’ en ‘donkere & lichte kleuren zoeken’ zien er in het geval van deze foto het best uit. In onderstaande afbeelding heb ik deze twee opties naast het origineel gezet ter vergelijking. Je ziet dat vooral de groene tint een stuk minder is.

kleurcorrectie


En dat is hoe je in een paar klikken de kleuren van je foto’s corrigeert in Adobe Photoshop!

Er zijn, naast deze methode, nog meer manieren om de witbalans te herstellen. Zo is er nog een andere snelle manier om via curven de kleuren te corrigeren. Ik vertel je hier meer over in dit artikel.

Je kunt de kleuren ook corrigeren in Adobe Lightroom (lees meer) of met de Camera Raw Filter (lees meer).


Leer meer over Photoshop

Wil je meer leren over Adobe Photoshop? Bekijk dan mijn andere blogs of neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Volg me ook op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs! Hieronder vind je de (Engelstalige) instructievideo.


šŸ¢ Terug naar homePhotoshop
De basis
Fotobewerking
Creatief bewerken
Camera Raw
Neural Filters
Tekst effecten

Lightroom
De basis
Fotobewerking

Deel dit artikel
Automatische kleurcorrectie in Photoshop

Berichtnavigatie